Šildantys prieskoniai

Rūta Šiušienė

Rūta ŠiušienėVėstant orams, norisi ne tik šilčiau apsirengti, bet ir dažniau rankose laikyti puodelį šildančio gėrimo. Šįkart aš norėčiau priminti, jog tamsiu ir vėsiu sezonu galima šildytis ir iš vidaus – naudojant tam puikiai tinkančius ir dažnam Kalėdomis kvepiančius prieskonius. Kalbu apie visų pamėgtą cinamoną, kardamoną, imbierą ir kitus.

Populiariausias ir turbūt geriausiai atpažįstamo skonio prieskonis yra cinamonas. Jis gaminamas iš antrosios cinamono medžio žievės, kuri yra plėšiama, sudžiovinama ir vėliau sumalama arba paliekama susukta lazdelėmis. Labiausiai paplitęs šio prieskonio naudojimas yra konditerijoje, tačiau jis ne mažiau tinkamas skaninti arbatą, šokoladą, šokolado gėrimus, kakavą, vaisius, ypač – obuolius.

Antrasis šildantis prieskonis – kardamonas. Tai imbierinių šeimos prieskonis, kuris naudojamas tiek maltas, tiek sėklytėmis. Svarbu paminėti, jog maltas kardamonas labai greitai praranda savo skonines savybes, o sėklos gali išsilaikyti iki 3 metų. Todėl jeigu norite pajusti geriausią kardamono skonį – patariu jį sumalti prieš pat naudojimą.

Tema 15 1 pav

Europoje šis prieskonis labiausiai naudojamas kepant šventinius sausainius ir meduolius, o Skandinavai jį vartoja daug plačiau – bulvių mišrainėms, dešroms, paštetams ar troškintiems vaisiams gardinti. Ir jeigu anksčiau minėtas cinamonas labiausiai tinka su obuoliais, tai kardamonas yra neatskiriamas nuo kriaušių ir kavos.

Tema 15 3 pav Tema 15 2 pav

Be jau aprašytų prieskonių, UAB „Minordija“ siūlo ir jau paruoštą kalėdinį prieskonių mišinį, kurį sudaro sumaltos kalendros, cinamonas, gvazdikėliai, imbieras, pankolis ir muskato riešutas. Toks mišinys labai patogus meduolių ar kitos tešlos gamyboje – prieskoniai tiksliai sudozuoti, todėl visuomet gausite vienodo skonio ir spalvos kepinius.

Linkiu skanių meduolių ir šildančios arbatos!

Tema 15 4 pav

Loading Images
wpif2_loading
Bottom_Doseit
TTT_Bottom-min
Panettone
Bottom_Karamele
Bottom_Karamele-min
Bottom_tyres
Bottom_ledai
Multiseed
Apie apelsinus-min
Pasaulis be mesos-min
snp-booster-min
Velyku_Boba-min
Bottom_Lois-min
T_Bottom-min
T_Bottom-min
Bottom
APACIA_44
APACIA_43
APACIA_42
APACIA_41
APACIA-40
APACIA-39
APACIA-38
APACIA-37
APACIA-36
APACIA-35
APACIA-34
APACIA 33
APACIA-32-TEMA
31-TEMA-APACIA-compressor
APAČIA-30
APACIA 29
APAČIA-28
APAČIA-27-compressor
APAČIA 26
APAČIA 25
APAČIA 24
APAČIA 23
APAČIA 22
APAČIA Tema 21
APAČIA Tema 20
APAČIA Tema 19
APAČIA Tema 18
APAČIA Tema 17
APAČIA Tema 16
Šildantys prieskoniai
Kas? Kodėl? Kaip? Apie duonos kepime naudojamus priedus
Sirpstančių sodų metas
Lengvas ir traškus... morengas
Apie kepinius be glitimo
Apie tirštuosius kokteilius (smūčius)
Spelta: grįžimas prie šaknų
Kulinariniuose renginiuose stebina azijiečiai
Industrinė duona
Kalėdos: „valgomos“ idėjos verslo dovanoms
Natūralus ruginis raugas
Rabarbarai ir trupininis pyragas
Apie funkcinius priedus
Šaldytos uogos ir vaisiai
Pilnagrūdis