Desertų genijaus įkvėptos tartaletės
Rūta Šiušienė
Jeigu dabar manęs paprašytų įvardinti konditerijos Mocartą – neabejotinai pirmiausiai ištarčiau prancūzo Cedric Grolet vardą. Desertų genijus, ne kitaip! Cedric mėgsta iš naujo atrasti prancūziškus desertus, juos interpretuoja daug dirbdamas su vaisiais. Taigi jo įkvėpti, pristatome mūsiškę desertų su vaisiais ir uogomis seriją.
Šį kartą dėmesį skirsiu tartaletėms – tai puikus, lengvas, traškantis ir kartu minkštas desertas, kurį labai nesudėtinga pritaikyti įvairiems sezonams. Vasara tam ypač tinkamas metas – kai krūmai aplipę prisirpusiomis uogomis, o medžių šakos lūžta nuo vaisių. Šaltuoju sezonu vietoj šviežių uogų ar vaisių puikiausiai tarnauja tyrės ar šaldytos uogos.
Tartalečių apačiai naudojame traškios tešlos mišinį, jeigu norisi pagilinti tekstūrą, dedame migdolų miltų. Toliau seka minkštas marcipaninis vidus, o viršus paliekamas kiekvieno interpretacijai – nuo įkeptų uogų ar vaisių tyrių pavidale, iki šviežių sezono gėrybių.
Interpretuoti galime ne tik su lengvai keičiama viršutine deserto dalimi, bet ir jo formomis. „Minordija“ siūlo kelių dydžių – 1, 2 ar didesnei asmenų grupei skirtus žiedus, taip pat skirtingų dydžių formas.
Jūsų akims – mūsų tartalečių improvizacija, įkvėpta desertų genijaus Cedric Grolet!
Cedric Grolet, nuotrauka: www.gastronomos.fr