Kūryba su sluoksniuota tešla
Kęstutis Kinas
Konditerijos gaminių meistras Dominique Ansel jau yra įrodęs, kad kuriant su sluoksniuota tešla galima išgauti įdomius gaminius. Taip pat ir mes, „Minordijos“ inovacijų centre, kuriame su sluoksniuota tešla, kuri pasižymi traškumu bei išraiškingu skoniu. Kviečiu skaityti toliau ir sužinoti kokie yra sluoksniuotos tešlos ypatumai bei subtilybės.
Unikali gaminio struktūra
Sluoksniuota tešla gali būti tiek mielinė, tiek bemielė. Įprastai į sudėtį yra dedama nuo 28 proc. iki 35 proc. margarino nuo tešlos kiekio, o sviesto dažniausiai nuo 25 proc. iki 30proc.
Vienas iš pagrindinių sluoksniuotos tešlos ypatumų- traškumas – priklauso nuo pasirinkto technologinio proceso, pavyzdžiui daug įtakos turi tešlos temperatūra, sluoksniavimo būdas, kepimas ir pasirinkti margarinai bei sviestai.
Tešlos korėtumas priklauso nuo sluoksnių kiekio, t.y. kuo daugiau sluoksniuojama tuo korėtumas tankėja. Be to, kuo daugiau tešla yra lankstoma, pavyzdžiui bemielė tešla, didėja ir sluoksnių kiekis. Labiausiai paplitę sluoksniuotos tešlos lankstymo būdai yra trigubas (angl. single fold) bei keturgubas (angl. double fold).
Modernus formų menas
Dirbant su sluoksniuota tešla žavi tai, jog iš jos galima išgauti įvairių formų gaminius ir taip pritraukti daugiau susidomėjimo bei nustebinti klientus. Taip pat, tešlos universalumas leidžia įdomiai pateikti gaminį tiek šventiniam stalui, tiek kasdieniams pusryčiams. Sluoksniuotos tešlos gaminiai gali prilygti ir tikriems meno kūriniams, kaip antai sluoksniuotos tešlos kubai.
Universalumas – naujų gaminio išvaizdų išradimai
Sluoksniuotos tešlos struktūra bei savybės leidžia išgauti įvairiausios išvaizdos gaminius, kurie pakeičia įprastus „kruasanus“. Išvaizda gali būti priderinama prie poreikių, kadangi tešlos universalumas leidžia gaminti ne tik saldžius gaminius, bet ir sumuštinius bei nesaldžius užkandžius. Taip pat, šiuo metu itin madoje yra stori sluoksniai.
Kviečiu kurti inovatyvius sluoksniuotus gaminius drauge!