Apie duonos gaminių „išvaizdą“

Kęstutis Kinas

Kęstutis Kinas

Anksčiau duonos lentynose buvome įpratę matyti tik taisyklingos formos ir lygią plutą turinčią duoną. Ši tradicija sparčiai keičiasi, ir šiandien, net tokioje vietoje kaip duonos išvaizda, atsiranda vis daugiau galimybių pasireikšti kūrybai. Jei seniau įplyšusi duona buvo vadinama „broku“, tai šiandien įplyšimas gali būti pagrindiniu duonos išvaizdos akcentu.

Šiandieninės duonos, kurių tradicija mus pasiekė iš Vakarų Europos, jau „nebebijo“ būti miltuotos, įplyšusia pluta, ar tiesiog šiek tiek „netvarkingos“. Lentynose matome vis daugiau tradicinių viduržemio jūros regionui būdingų rankų darbo gaminių.

Tema 21 4 pav

Jeigu kalbėsime apie plyšusios duonos plutelę, kurioje ir susitelkia pagrindinis skonis, įdomu pažymėti, jog šis „efektas“ išgaunamas keliais būdais:

–          Naudojant pabarstus ar užtepus

–          Keičiant gamybos procesą

–          Įpjaunant gaminio paviršių

Pavyzdžiui, norėdami, kad plyštų gaminio pluta – duoną kildiname trumpiau, o kepalėlius formuojame smailais galais. Kuo labiau susuksite gaminį formuodami, tuo išraiškingesnį plyšimą gausite jį įpjovus.

Tema 22 1 pav

Tema 22 3pavTema 22 3pav

Trumpai tariant, tradicinės duonos pasaulyje atsiranda dar daugiau laisvės ir galimybių kurti, kas tikrai džiugina – tikiu, ne mane vieną!

Loading Images
wpif2_loading
Bottom_Doseit
TTT_Bottom-min
Panettone
Bottom_Karamele
Bottom_Karamele-min
Bottom_tyres
Bottom_ledai
Multiseed
Apie apelsinus-min
Pasaulis be mesos-min
snp-booster-min
Velyku_Boba-min
Bottom_Lois-min
T_Bottom-min
T_Bottom-min
Bottom
APACIA_44
APACIA_43
APACIA_42
APACIA_41
APACIA-40
APACIA-39
APACIA-38
APACIA-37
APACIA-36
APACIA-35
APACIA-34
APACIA 33
APACIA-32-TEMA
31-TEMA-APACIA-compressor
APAČIA-30
APACIA 29
APAČIA-28
APAČIA-27-compressor
APAČIA 26
APAČIA 25
APAČIA 24
APAČIA 23
APAČIA 22
APAČIA Tema 21
APAČIA Tema 20
APAČIA Tema 19
APAČIA Tema 18
APAČIA Tema 17
APAČIA Tema 16
Šildantys prieskoniai
Kas? Kodėl? Kaip? Apie duonos kepime naudojamus priedus
Sirpstančių sodų metas
Lengvas ir traškus... morengas
Apie kepinius be glitimo
Apie tirštuosius kokteilius (smūčius)
Spelta: grįžimas prie šaknų
Kulinariniuose renginiuose stebina azijiečiai
Industrinė duona
Kalėdos: „valgomos“ idėjos verslo dovanoms
Natūralus ruginis raugas
Rabarbarai ir trupininis pyragas
Apie funkcinius priedus
Šaldytos uogos ir vaisiai
Pilnagrūdis