Bemielė duona – ne tik didžiųjų kepyklų privilegija
Kęstutis Kinas
Naujaisiais 2020-aisiais metais pirmasis mano tribūnos įrašas nebus visai „naujas“, o kaip tik – tarsi tęstinumas praėjusių metų temos, kuomet pristačiau sausą raugą.
Rinkoje pastebimai tęsiasi bemielės duonos populiarėjimo tendencija – ši duona dažnai brangesnė, išsiskiria dominuojančiu raugo skoniu, tačiau tai nebėra nišinė ar tik didžiųjų kepyklų duona, o atvirkščiai – šiandien yra tarsi būtinybė tokios rūšies bent vieną gaminį turėti savo asortimente. Jos populiarumas pagrindžiamas senosiomis lietuviškomis tradicijomis, gaminyje dominuoja kitokios nei įprasta skonio savybės – švelnus ir neaitrus raugo skonis.
Įprastai, produktai be mielių siejami su ilgu rauginimo bei ilgesniu gaminimo procesu. Norėdami sutrumpinti gamybos kelią, mūsų partneriai sukūrė ir pristato „Proson Rustic“ kvietinio raugo produktą, kuris padeda sutrumpinti duonos gaminimo procesą, suteikia gerą aromatą ir malonų skonį, gaminio nepadaro rūgščiu.
Šio produkto dėka ir mažos kepyklos gali sau leisti turėti asortimente ir pirkėjams pasiūlyti bemielę duoną. „Proson Rustic“ veikimas labai panašus kaip mielių – pagreitina visą procesą.
Gaminio sudėtis: sausas kviečių raugas (35%), rapsų aliejus, pradinės bakterijos, fermentas (kviečių), miežių salyklo miltai, miltų apdorojimo medžiaga E300. Naudoti iki 4% miltų kiekiui.
Kviečiu išbandyti!
Kairėje: Bemielė ruginė – kvietinė duona su sėklomis. Dešinėjė: Bemielė pilno grūdo kvietinė duona ©Minordija
Tamsi bemielė itališka duona CIABATTA ©Minordija