Pasaulis be mėsos

Jaroslav Orševski

Pasaulis be mėsos… Toks atrodo nekaltas sakinys, bet priverčiantis ne tik susimastyti, bet ir sukilti kai kuriuos žmonės kurie neįsivaizduoja savo dienos be šio skanėsto. Kepta, virta, troškinta, ruošta ant grotelių ar dar kaip nors kitaip apdorota mėsa atrodo tiesiog įaugusi į mūsų racioną. Bet šiandien ne apie tai.

Šiandien norėčiau pašnekėti apie mėsos pakaitalus, kurie vis tvirčiau įsitvirtina mūsų kasdienybėje ir keičia požiūrį, net ir tokių konservatorių kaip aš. Jei kas būtų prieš kelis metus pasakęs man, kad dirbsiu su augaliniu maistu stengdamasis atkartoti mėsą, tikriausiai būčiau nusijuokęs ir visą tai praleidęs pro ausis lyg netikėčiausią faktą, tačiau šiandien galiu tvirtai pasakyti, kad mėsos pakaitalai labai stipriai žengia į rinką ir net mane priverčia kartais žagtelėti – iš gerosios pusės.

Prieš kelias savaites teko prisiliesti ir iš naujo pažinti iš daržovių skaidulų gaminamus produktus. Žirnių, bulvių baltymai, skaidulos visa tai sukurią puikią bazę ar atsispyrimo tašką. Jas sumaišius su vandeniu bei praturtinus augaliniais riebalais, kuriama emulsija, kurią vėliau galime skaninti jau savo paruoštų prieskonių mišiniu bei taip gaminiui suteikti savitą ir neatkartojamą skonį bei kvapą. Taip paruoštas gaminys toliau yra verdamas, džiovinamas ar net rūkomas. Atrodo tokios paprastos ir pasaulyje žinomos Frankfurto dešrelės labai nesunkiai gali būti pagamintos tiesiog jūsų namų virtuvėje.  Ką vertėtų pažymėti, kad mažais, bet labai tvirtais žingsniais keliaujame link tobulumo. Tekstūra, skonis, aromatas viską įmanoma išgauti su naujausiomis technologijomis, o „supiršus“ jas su senosiomis kulinarijos tradicijomis gimsta nauji ir dar neatrasti skoniai.

Vegetariškos dešrelės

Ar ateityje atsisakysime mėsos ir pilnai pereisime prie augalinės kilmės produktų? – Vargu. Tačiau žinoti, jog yra puiki, sveika ir ne ką prastesnio skonio alternatyva yra labai gerai. O gal atvirkščiai tai taps mūsų raciono dalis ir be jos neišsiversime ateityje.

Loading Images
wpif2_loading
Bottom_Doseit
TTT_Bottom-min
Panettone
Bottom_Karamele
Bottom_Karamele-min
Bottom_tyres
Bottom_ledai
Multiseed
Apie apelsinus-min
Pasaulis be mesos-min
snp-booster-min
Velyku_Boba-min
Bottom_Lois-min
T_Bottom-min
T_Bottom-min
Bottom
APACIA_44
APACIA_43
APACIA_42
APACIA_41
APACIA-40
APACIA-39
APACIA-38
APACIA-37
APACIA-36
APACIA-35
APACIA-34
APACIA 33
APACIA-32-TEMA
31-TEMA-APACIA-compressor
APAČIA-30
APACIA 29
APAČIA-28
APAČIA-27-compressor
APAČIA 26
APAČIA 25
APAČIA 24
APAČIA 23
APAČIA 22
APAČIA Tema 21
APAČIA Tema 20
APAČIA Tema 19
APAČIA Tema 18
APAČIA Tema 17
APAČIA Tema 16
Šildantys prieskoniai
Kas? Kodėl? Kaip? Apie duonos kepime naudojamus priedus
Sirpstančių sodų metas
Lengvas ir traškus... morengas
Apie kepinius be glitimo
Apie tirštuosius kokteilius (smūčius)
Spelta: grįžimas prie šaknų
Kulinariniuose renginiuose stebina azijiečiai
Industrinė duona
Kalėdos: „valgomos“ idėjos verslo dovanoms
Natūralus ruginis raugas
Rabarbarai ir trupininis pyragas
Apie funkcinius priedus
Šaldytos uogos ir vaisiai
Pilnagrūdis