Pasaulis be mėsos
Jaroslav Orševski
Pasaulis be mėsos… Toks atrodo nekaltas sakinys, bet priverčiantis ne tik susimastyti, bet ir sukilti kai kuriuos žmonės kurie neįsivaizduoja savo dienos be šio skanėsto. Kepta, virta, troškinta, ruošta ant grotelių ar dar kaip nors kitaip apdorota mėsa atrodo tiesiog įaugusi į mūsų racioną. Bet šiandien ne apie tai.
Šiandien norėčiau pašnekėti apie mėsos pakaitalus, kurie vis tvirčiau įsitvirtina mūsų kasdienybėje ir keičia požiūrį, net ir tokių konservatorių kaip aš. Jei kas būtų prieš kelis metus pasakęs man, kad dirbsiu su augaliniu maistu stengdamasis atkartoti mėsą, tikriausiai būčiau nusijuokęs ir visą tai praleidęs pro ausis lyg netikėčiausią faktą, tačiau šiandien galiu tvirtai pasakyti, kad mėsos pakaitalai labai stipriai žengia į rinką ir net mane priverčia kartais žagtelėti – iš gerosios pusės.
Prieš kelias savaites teko prisiliesti ir iš naujo pažinti iš daržovių skaidulų gaminamus produktus. Žirnių, bulvių baltymai, skaidulos visa tai sukurią puikią bazę ar atsispyrimo tašką. Jas sumaišius su vandeniu bei praturtinus augaliniais riebalais, kuriama emulsija, kurią vėliau galime skaninti jau savo paruoštų prieskonių mišiniu bei taip gaminiui suteikti savitą ir neatkartojamą skonį bei kvapą. Taip paruoštas gaminys toliau yra verdamas, džiovinamas ar net rūkomas. Atrodo tokios paprastos ir pasaulyje žinomos Frankfurto dešrelės labai nesunkiai gali būti pagamintos tiesiog jūsų namų virtuvėje. Ką vertėtų pažymėti, kad mažais, bet labai tvirtais žingsniais keliaujame link tobulumo. Tekstūra, skonis, aromatas viską įmanoma išgauti su naujausiomis technologijomis, o „supiršus“ jas su senosiomis kulinarijos tradicijomis gimsta nauji ir dar neatrasti skoniai.
Ar ateityje atsisakysime mėsos ir pilnai pereisime prie augalinės kilmės produktų? – Vargu. Tačiau žinoti, jog yra puiki, sveika ir ne ką prastesnio skonio alternatyva yra labai gerai. O gal atvirkščiai tai taps mūsų raciono dalis ir be jos neišsiversime ateityje.