Rudens skoniai
Rūta Šiušienė
Įpusėjus antrajam rudens mėnesiui, kviečiu paskaityti bei apžiūrėti mūsų lietingojo sezono naujienas.
Nesuklysiu sakydama, jog daugeliui rudens skonis asocijuojasi su riešutais. Šįkart pristatome graikinių riešutų pastą, kurios kompoziciją su obuolių įdaru išbandžiau kepdama biskvitą su švelniu cinamono prieskoniu. Turiu pasakyti, jog rezultatas maloniai nustebino! Tęsiant riešutų temą, nepamirškime migdolų drožlių, kurios seniai virtusios papuošimų klasika.
Tortas su graikinių riešutų pasta ir obuolių įdaru © Minordija
Jeigu žvilgsnius nukreipsime į daržus – tai, ką pirmiausiai pamatysime, bus ryškiaspalviai moliūgai. Džiovintos jų sėklos barstosi ant kepinių ir puikiai dera prie moliūgų įdaro, turinčio traškių moliūgų gabalėlių bei malonaus cinamono kvapo. Tokį įdarą puikiai panaudosite kepdami pyragus, tartaletes ar pertepimams.
Tortas su moliūgų įdaru ir džiovinto moliūgo papuošimu © Minordija
Toliau, be abejonės, akys krypsta link sodų, kurių pagrindinius vaisius – obuolius bei kriaušes – drąsiai galime perkelti į konditeriją. Obuolius vartojame įvairiai: obuolių kubelių įdaras (90 proc.), džiovintų obuolių kubeliai, obuolių džemas, obuolių įdaras su bergamote ar obuolių skiltelės vakuume. Populiarūs ir kriaušių įdarai bei šaldyta kriaušių tyrė. Obuolius panaudosime tiek tortuose, tartaletėse ar su trupiniais, o kur dar tradiciniai vokiški obuolių pyragai artėjančiai Octoberfest šventei!
Na, o vyšnia ant torto šį kartą bus džiovintos spanguolės pavidalu – jos, pasiūlydamos nuostabią raudoną spalvą ir gaivą, tiks ir į pyragų tešlas, ir ant pyragų paviršių.
Puikių ir išsiilgtų rudeninių skonių!
Pyragaitis su obuolių ir bergamotės įdaru © Minordija
Pyragas su džiovintomis spanguolėmis © Minordija