Viskas trumpai apie amerikietiškas spurgas (angl. donuts)

Rūta Šiušienė

Rūta Šiušienė

Amerikietiškos spurgos Lietuvoje pirmą kartą pasirodė prieš keletą metų ir iš karto pelnė vartotojų palankumą. Ir iš tikro, nors, atrodo, su šio gaminio forma eksperimentuoti nebėra, kur, tačiau papuošti ir paskaninti būdų įvairovė yra jeigu ne milžiniška, tai tikrai labai plati. Tereikia fantazijos!

O čia apie viską iš pradžių:

Yra du pagrindiniai šių spurgų gamybos būdai – mielinis ir bemielis, pastarasis yra kiek sudėtingesnis, nes reikalinga speciali įranga, kuri tešlą leistų tiesiai į karštą aliejų.

Mielinių spurgų gamyba yra paprastesnė – iškočiotą tešlą reikia suformuoti specialiu išspaudimo žiedu, vėliau tešla yra kildinama ir taip pat keliauja į riebalus.

Iškepus spurgas, laukia kūrybingoji ir mano mėgstamiausia dalis – puošyba. Ją suskirstyčiau į tris pagrindinius etapus:
–    Užpilas;
–    Pabarstai;
–    Paviršiaus šlakstymas.

Tema 21 1 pav

Užpilas būna cukraus pagrindu, cukraus/ riebalų bei tik riebalų pagrindu. Natūraliai beveik visi užpilai būna baltos spalvos (ar baltojo, rudojo, tamsaus šokolado), tačiau įmaišius maistinių dažų, galima išgauti beveik bet kokį norimą atspalvį. Be to, cukrinius glaistus desertinių pastų pagalba galima ne tik padaryti norimos spalvos, o ir norimo skonio. Tuo tarpu riebalinių glaistų spalvą ir skonį pakeisti padės riešutinės pastos.

Apliejus spurgą užpilu, laukia kitas etapas – pabarstai, kurių taip pat gausus pasirinkimas: pradedant liofilizuotais vaisiais ir uogomis, tęsiant cukraus/ šokoladiniais pabarstais ir baigiant nemaža riešutų ar riešutinių gaminių įvairove. Sezono metu spurgos gali būti puošiamos ir šviežiomis uogomis.

Tema 21 2 pav

Ir galiausiai, paruoštą spurgą galima dar ir apšlakstyti papildomu sluoksniu šokolado ar uogienės.

Taigi, viršuje tik trumpai išvardinau pagrindinius amerikietiškų spurgų gaminimo eigos etapus, o idėjų savo gaminių išvaizdai ir puošybai, tikiu, pasisemsite iš mūsų paruoštos galerijos!

Loading Images
wpif2_loading
Bottom_Doseit
TTT_Bottom-min
Panettone
Bottom_Karamele
Bottom_Karamele-min
Bottom_tyres
Bottom_ledai
Multiseed
Apie apelsinus-min
Pasaulis be mesos-min
snp-booster-min
Velyku_Boba-min
Bottom_Lois-min
T_Bottom-min
T_Bottom-min
Bottom
APACIA_44
APACIA_43
APACIA_42
APACIA_41
APACIA-40
APACIA-39
APACIA-38
APACIA-37
APACIA-36
APACIA-35
APACIA-34
APACIA 33
APACIA-32-TEMA
31-TEMA-APACIA-compressor
APAČIA-30
APACIA 29
APAČIA-28
APAČIA-27-compressor
APAČIA 26
APAČIA 25
APAČIA 24
APAČIA 23
APAČIA 22
APAČIA Tema 21
APAČIA Tema 20
APAČIA Tema 19
APAČIA Tema 18
APAČIA Tema 17
APAČIA Tema 16
Šildantys prieskoniai
Kas? Kodėl? Kaip? Apie duonos kepime naudojamus priedus
Sirpstančių sodų metas
Lengvas ir traškus... morengas
Apie kepinius be glitimo
Apie tirštuosius kokteilius (smūčius)
Spelta: grįžimas prie šaknų
Kulinariniuose renginiuose stebina azijiečiai
Industrinė duona
Kalėdos: „valgomos“ idėjos verslo dovanoms
Natūralus ruginis raugas
Rabarbarai ir trupininis pyragas
Apie funkcinius priedus
Šaldytos uogos ir vaisiai
Pilnagrūdis