Viskas trumpai apie amerikietiškas spurgas (angl. donuts)
Rūta Šiušienė
Amerikietiškos spurgos Lietuvoje pirmą kartą pasirodė prieš keletą metų ir iš karto pelnė vartotojų palankumą. Ir iš tikro, nors, atrodo, su šio gaminio forma eksperimentuoti nebėra, kur, tačiau papuošti ir paskaninti būdų įvairovė yra jeigu ne milžiniška, tai tikrai labai plati. Tereikia fantazijos!
O čia apie viską iš pradžių:
Yra du pagrindiniai šių spurgų gamybos būdai – mielinis ir bemielis, pastarasis yra kiek sudėtingesnis, nes reikalinga speciali įranga, kuri tešlą leistų tiesiai į karštą aliejų.
Mielinių spurgų gamyba yra paprastesnė – iškočiotą tešlą reikia suformuoti specialiu išspaudimo žiedu, vėliau tešla yra kildinama ir taip pat keliauja į riebalus.
Iškepus spurgas, laukia kūrybingoji ir mano mėgstamiausia dalis – puošyba. Ją suskirstyčiau į tris pagrindinius etapus:
– Užpilas;
– Pabarstai;
– Paviršiaus šlakstymas.
Užpilas būna cukraus pagrindu, cukraus/ riebalų bei tik riebalų pagrindu. Natūraliai beveik visi užpilai būna baltos spalvos (ar baltojo, rudojo, tamsaus šokolado), tačiau įmaišius maistinių dažų, galima išgauti beveik bet kokį norimą atspalvį. Be to, cukrinius glaistus desertinių pastų pagalba galima ne tik padaryti norimos spalvos, o ir norimo skonio. Tuo tarpu riebalinių glaistų spalvą ir skonį pakeisti padės riešutinės pastos.
Apliejus spurgą užpilu, laukia kitas etapas – pabarstai, kurių taip pat gausus pasirinkimas: pradedant liofilizuotais vaisiais ir uogomis, tęsiant cukraus/ šokoladiniais pabarstais ir baigiant nemaža riešutų ar riešutinių gaminių įvairove. Sezono metu spurgos gali būti puošiamos ir šviežiomis uogomis.
Ir galiausiai, paruoštą spurgą galima dar ir apšlakstyti papildomu sluoksniu šokolado ar uogienės.
Taigi, viršuje tik trumpai išvardinau pagrindinius amerikietiškų spurgų gaminimo eigos etapus, o idėjų savo gaminių išvaizdai ir puošybai, tikiu, pasisemsite iš mūsų paruoštos galerijos!