Apie populiarėjančius kepinius su grūdais ir sėklomis

Kęstutis Kinas

Kęstutis KinasMūsų parduotuvių lentynose jau prieš kurį laiką šalia tradicinės ruginės duonos atsirado įvairios duonos su grūdais ir sėklomis. Nežymų duonos su priedais segmento kilimą rodo ir tyrimai, ir mes patys dirbdami pastebime, jog sėklų, grūdų ir pabarstų vartojimas nuolat auga. Jeigu prisiminsime pirmuosius kepyklų bandymus pristatyti ne visai tradicinę duoną – tai juoda duona su saulėgrąžomis kažkada atrodė kaip tikra inovatyvumo viršūnė! O apžvelgus  „Minordija“ asortimentą, taip pat galima pastebėti, jog grūdų įvairovė per keletą metų išaugo bene dvigubai.

Taigi, jeigu anksčiau klientams būdavo galima pasiūlyti kelių rūšių kviečių ir rugių sėklas, šiandien galiu išvardyti daug daugiau: tai aprūgštinti ir neaprūgštinti grūdai, kviečiai, miežiai, senosios kultūros kaip „spelta“, taip pat šutinti garais ar garais valyti ir išdžiovinti grūdai. Dabar galima pasiūlyti ne tik įvairių rūšių, bet ir įvairių frakcijų grūdus: pilną, skeltą pusiau, smulkintą, maltą ir t.t.

Tema 16 1 pav

Grūdus ir sėklas tradiciškai dedame į kepinių vidų – kepti galima duoną, bandeles ar įvairius grūdų ir sėklų saldėsius. Jeigu sėklos labiau tinkamos kvietiniams gaminiams gardinti, tai ruginiams dažniau vartojami įvairūs grūdai. Neužmirškime ir grūdinių pabarstų, kuriuos taip pat galima naudoti kepiniams ne tik paskaninti, bet ir papuošti.

Tema 16 3 pav

Ir nors apie teigiamas grūdų savybes virškinimo sistemai, žarnynui esame girdėję turbūt ne kartą, tyrimai rodo, jog Baltijos šalių gyventojai, palyginti su Europos, grūdinių kultūrų suvartoja vis dar per mažai. Manau, kad tendencijos, nors ir lėtai, krypsta didesnio grūdų suvartojimo naudai, tačiau ir patiems reikia nepamiršti išbandyti naujas duonas rūšis!

Tema 16 2 pav

Loading Images
wpif2_loading
Bottom_Doseit
TTT_Bottom-min
Panettone
Bottom_Karamele
Bottom_Karamele-min
Bottom_tyres
Bottom_ledai
Multiseed
Apie apelsinus-min
Pasaulis be mesos-min
snp-booster-min
Velyku_Boba-min
Bottom_Lois-min
T_Bottom-min
T_Bottom-min
Bottom
APACIA_44
APACIA_43
APACIA_42
APACIA_41
APACIA-40
APACIA-39
APACIA-38
APACIA-37
APACIA-36
APACIA-35
APACIA-34
APACIA 33
APACIA-32-TEMA
31-TEMA-APACIA-compressor
APAČIA-30
APACIA 29
APAČIA-28
APAČIA-27-compressor
APAČIA 26
APAČIA 25
APAČIA 24
APAČIA 23
APAČIA 22
APAČIA Tema 21
APAČIA Tema 20
APAČIA Tema 19
APAČIA Tema 18
APAČIA Tema 17
APAČIA Tema 16
Šildantys prieskoniai
Kas? Kodėl? Kaip? Apie duonos kepime naudojamus priedus
Sirpstančių sodų metas
Lengvas ir traškus... morengas
Apie kepinius be glitimo
Apie tirštuosius kokteilius (smūčius)
Spelta: grįžimas prie šaknų
Kulinariniuose renginiuose stebina azijiečiai
Industrinė duona
Kalėdos: „valgomos“ idėjos verslo dovanoms
Natūralus ruginis raugas
Rabarbarai ir trupininis pyragas
Apie funkcinius priedus
Šaldytos uogos ir vaisiai
Pilnagrūdis