Panettone
Nerijus Stankevičius

Panettonė – itališkų pyragų karalienė, kuri jei pastebėjote, apačioje turi skylutes. Nepagalvokite, kad tai kažkokia klaida ar pažeidimas. Priešingai, tai kokybės ženklas, kuris leidžia mums suprasti, kad kepėjai laikėsi visų gamybos tradicijų.
Šio skanėsto gamybai turime skirti daugiau dėmesio bei laiko, paprastai, natūraliam procesui įvykti reikia keletos dienų. Norint suprasti iš kur atsiranda skylutės, turime išlaukti būtent paskutinio proceso, kai gaminys yra iškeptas ir pasiruošęs būti apverčiamas aukštyn kojom. Norint, kad viršūnė būtų tobulos formos, o pats gaminys minkštas bei išlaikantis plėšomą tekstūrą Panettone yra perveriama apačioje bei pakabinama atvėsti. Kitu atveju skanėstas suglebs ir praras savo išskirtinę išvaizdą. Taip pat, vėstant kabančiai Panettonei, kylanti drėgmė nepalieka gaminio ir leidžia jam išlaikyti išskirtinai ilgą šviežumą.

O šiam nepaprastam kepiniui geriausias pagalbininkas – Dolce Forno, mišinys su natūraliu raugu. Jis ne tik užtikrina sklandžią ir lengvą panetonės gamybą, bet ir suteikia šiam gaminiui išskirtinę tekstūrą bei aromatą. Aromatą, kuris laikui bėgant ne tik neišblėsta, bet su lyg kiekviena diena darosi vis nuostabesnis.
