Apie funkcinius priedus
Kęstutis Kinas
Šįkart papasakosiu apie naujausią savo atradimą – minkštumo ir drėgmės suteikiantį priedą PROSON XS. Šį, kaip ir kitus funkcinius priedus, mums tiekia olandų kompanija Sonneveld. Ilgą laiką tokių vienai funkcijai skirtų priedų (pvz., spalvai, minkštumui, šviežumui ar skoniui suteikti) neturėjome, todėl PROSON XS man buvo atradimas – nustebino ne tik savo konsistencija, bet ir savybėmis.
Pats produktas labai skiriasi nuo kitų panašių rinkoje esančių funkcinių priedų – pirmiausia, tai ne įprastas mišinys (kuris dažniausiai ne tik suteikia tešlai apimties, bet ir įgeria vandenį), bet labiau presuotas mieles primenantis 1 kg stačiakampis blokelis. Tokia forma yra patogi kepėjui, nes nedulka, miltai nepapuola į kvėpavimo takus. Vienu didžiausių privalumų įvardinčiau ir tai, jog naudojant šį priedą nereikia keisti gaminių receptūros – pakanka tiesiog papildomai įdėti maišant tešlą.
Eksperimentuodamas pastebėjau ir dar vieną puikią savybę – PROSON XS padeda šviežumą ilgiau išlaikyti ne tik ką tik iškeptuose kvietiniuose gaminiuose, bet tinka ir užšaldytiems (jeigu kepinį užšaldysite ir vėliau lėtai atšildysite, skirtumo tarp tokio ir šviežiai iškepusio beveik nepajusite).
Kur naudoti? Tinka kvietiniams gaminiams (kuriuose gali būti iki 20% rugių): čiabata, bagetė, batonas, sluoksniuoti gaminiai, forminės duonos.
Sudėtis: kvietiniai miltai, augalinis aliejus (rapsų, palmių), kvietinio salyklo miltai, emulsiklis: E471, fermentai (kviečių).