Kepiniai Velykoms
Kęstutis Kinas
Ne už kalnų turbūt daugelio laukiamiausia (ar bent jau jau Kalėdoms nenusileidžianti) Velykų šventė, tad šia proga pakalbėkime apie velykinius kepinius.
Kaip tradicinius, įvardinčiau įvairius ragaišius, „bobas“, mielinės bandas su kopūstais ar grybais. Iki šių dienų išlikę nedaug kepinių variantų, o populiariausias jų – mielinis kepinys, seniau dar vadintas „bulka“. Tai turtingas, skanus ir saldus gaminys, persipynęs su slavų tradicija. Panašias „pynutes“ kepa ir vokiečiai, tiesa, specialiai palikę ertmes kiaušiniams sudėti.
Lietuvoje per Velykas kaip pagrindinis šventės saldumynas buvo patiekiamas Velykų pyragas – tikėta, kad juo aukštesnis jis gausis, tuo geresnis bus ir kviečių derlius. Dažniausiai jis neapsieidavo be aguonų: aguonos būdavo užplikomos ir paliekamos išbrinkti, vėliau nusunkiamos, sumalamos mėsmale, įmušamas kiaušinis, įberiama cukraus, išmaišoma ir paskleidžiama ant tešlos, kuri paskui suvyniojama arba susluoksniuojama.
Tik vėliau iš svetur į Lietuvą atkeliavo įvairūs kiškučių ir zuikučių pavidalo gaminiai, kurie, prekybininkų dėka, išlieka populiarūs iki šiol.
Artėjant šioms Velykoms galime prisiminti senuosius papročius ir pabandyti pasiruošti toli nuo tradicijų nenutolusį mielinį pyragą, kurį galime praturtinti riešutais, razinomis ar cukatais!
Šiltų ir žalių Velykų!