Kepiniai Velykoms

Kęstutis Kinas

Kęstutis Kinas

Ne už kalnų turbūt daugelio laukiamiausia (ar bent jau jau Kalėdoms nenusileidžianti) Velykų šventė, tad šia proga pakalbėkime apie velykinius kepinius.

Kaip tradicinius, įvardinčiau įvairius ragaišius, „bobas“, mielinės bandas su kopūstais ar grybais. Iki šių dienų išlikę nedaug kepinių variantų, o populiariausias jų – mielinis kepinys, seniau dar vadintas „bulka“. Tai turtingas, skanus ir saldus gaminys, persipynęs su slavų tradicija. Panašias „pynutes“ kepa ir vokiečiai, tiesa, specialiai palikę ertmes kiaušiniams sudėti.
Velykinė Boba
Lietuvoje per Velykas kaip pagrindinis šventės saldumynas buvo patiekiamas Velykų pyragas – tikėta, kad juo aukštesnis jis gausis, tuo geresnis bus ir kviečių derlius. Dažniausiai jis neapsieidavo be aguonų: aguonos būdavo užplikomos ir paliekamos išbrinkti, vėliau nusunkiamos, sumalamos mėsmale, įmušamas kiaušinis, įberiama cukraus, išmaišoma ir paskleidžiama ant tešlos, kuri paskui suvyniojama arba susluoksniuojama.

IMG_0882-3
Tik vėliau iš svetur į Lietuvą atkeliavo įvairūs kiškučių ir zuikučių pavidalo gaminiai, kurie, prekybininkų dėka, išlieka populiarūs iki šiol.
Bunny_682x1024px_E_NR-1522 (1)
Artėjant šioms Velykoms galime prisiminti senuosius papročius ir pabandyti pasiruošti toli nuo tradicijų nenutolusį mielinį pyragą, kurį galime praturtinti riešutais, razinomis ar cukatais!

Šiltų ir žalių Velykų!

Loading Images
wpif2_loading
Bottom_Doseit
TTT_Bottom-min
Panettone
Bottom_Karamele
Bottom_Karamele-min
Bottom_tyres
Bottom_ledai
Multiseed
Apie apelsinus-min
Pasaulis be mesos-min
snp-booster-min
Velyku_Boba-min
Bottom_Lois-min
T_Bottom-min
T_Bottom-min
Bottom
APACIA_44
APACIA_43
APACIA_42
APACIA_41
APACIA-40
APACIA-39
APACIA-38
APACIA-37
APACIA-36
APACIA-35
APACIA-34
APACIA 33
APACIA-32-TEMA
31-TEMA-APACIA-compressor
APAČIA-30
APACIA 29
APAČIA-28
APAČIA-27-compressor
APAČIA 26
APAČIA 25
APAČIA 24
APAČIA 23
APAČIA 22
APAČIA Tema 21
APAČIA Tema 20
APAČIA Tema 19
APAČIA Tema 18
APAČIA Tema 17
APAČIA Tema 16
Šildantys prieskoniai
Kas? Kodėl? Kaip? Apie duonos kepime naudojamus priedus
Sirpstančių sodų metas
Lengvas ir traškus... morengas
Apie kepinius be glitimo
Apie tirštuosius kokteilius (smūčius)
Spelta: grįžimas prie šaknų
Kulinariniuose renginiuose stebina azijiečiai
Industrinė duona
Kalėdos: „valgomos“ idėjos verslo dovanoms
Natūralus ruginis raugas
Rabarbarai ir trupininis pyragas
Apie funkcinius priedus
Šaldytos uogos ir vaisiai
Pilnagrūdis