Rabarbarai ir trupininis pyragas
Rūta Šiušienė
Atėjus rudeniui ir besibaigiant šviežių uogų ir vaisių sezonui, vėl pradėsime dairytis į vasaros skonius rudenį ir žiemą pajusti leidžiančius konservavimo būdus. Jau praėjusiame įraše minėjau, jog pats geriausias jų – šaldymas, nes leidžia išsaugoti geriausias vaisių ir uogų savybes.
Šį kartą papasakosiu apie mūsų kiek pamirštą augalą – rabarbarą – ir ką skanaus su juo galima nuveikti. Kadangi Lietuvoje rabarbarų sezonas itin trumpas (geriausiu atveju – du mėnesiai), kepiniams dažniausiai naudojami šaldyti rabarbarai. Tai ne tik visai nebrangi, bet ir malonia rūgštele išsiskirianti žaliava.
Pradėjusi eksperimentuoti su šia daržove (taip, nors rabarbarai dažniausiai naudojami saldiems patiekalams, iš tikrųjų tai yra tikras daržovinis augalas!), ieškojau jo patiekimo derinių: jis skanus ir pats vienas, tačiau dažniau yra derinamas su braškėmis, vyšniomis ar mangais (apvirti rabarbarai su mangais ypač tinka desertams, pvz., ledams).
Taip pat siūlau pabandyti mūsų naujausią atradimą – trupininį pyragą, kurio įdarui puikiai tiks braškių ar vyšnių ir rabarbarų derinys. Tokiam atvejui galiu pasiūlyti jau paruoštą trupininio pyrago mišinį „Scubaniec“, kurį belieka sujungti su riebalais. Šis mišinys pritaikytas kepti su šaldytais vaisiais ar uogomis (kepant – šaldyti įdarai išleidžia nemažai drėgmės, o šiame mišinyje sultys puikiai išsisklaido ir gaminys vienodai iškepa). Jeigu norisi sultingesnio varianto – rinkitės braškes, jeigu – gražesnio atpjauto gabalėlio vaizdo – tuomet siūlau vyšnias. Skanaus!