Apie ledus

Jaroslav Orševski

Sukurti daugiau nei prieš 2,5 tūkstančius metų, tačiau ledai, jų variacijos ir skoniai vis dar nenustoja mūsų stebinti. Vargu ar rasime nors vieną žmogų, kuris galėtų išgyventi karštą vasaros dieną be šio skanėsto. Nors tikima, kad ledai buvo sukurti Persijoje, tačiau pirmieji šaltiniai teigia, kad jais save lepindavo Romų imperijos vadovas – Nero. Tikima, kad ankščiau ledai būdavo tiesiog sniego ir medaus ar vyno mišinys, kurio receptai būdavo slepiami po devyniais užraktais. Net ir šiuolaikinėje Anglijoje Čarlzas I, savo virėjams mokėdavo didžiausius pinigus, vien tik tam, kad ledų receptai neatsidurtų niekur kitur ir tai būtų tik aukštuomenės skanėstas.

Mums pažįstami ledai ir jų receptai atsirado XXVI amžiuje Italijoje ir palengva išplito po visą Europą bei dar po gerų 100 metų buvo pristatyti ir plačiajai visuomenei Amerikoje.

Dažniausiai ledai susideda iš šešių ingredientų. Įdomu tai, kad vanduo yra vienintelė sudedamoji ledų dalis, kuri sušąla. Cukrai – kurių pagalba mes galime reguliuoti ne tik ledų saldumą, tačiau ir žvilgesį, tirpimo tašką bei jų konsistenciją. Riebalų ai – kurių pagrindinė funkcija užtikrinti ledų tekstūrą ir pieniškumą. Sausos neriebalinės pieno medžiagos – atsakingos už ledų konsistenciją bei prisotinimą oru. Emulsikliai ir stabilizatoriai, kurie ledams suteikia atsparumą ištižimui, bei prailgina ledų galiojimą bei kristalų susidarymą ilguoju laikotarpiu.

Tikriausiai su manimi sutiks daugybė ledų gamintojų, jog tai užsiėmimas, turintis savo gilias tradicijas, savo filosofiją ir net dalelę paslapties. Nes ir dabar sunku surasti meistrus, kurie labai jau noriai dalintųsi savo receptais su plačiąją visuomene. Gal dėl to ir turime daugybę žmonių, gaminančių ledus pagal senąsias šeimos tradicijas. Mes gi Minordijoje norime dalintis su Jumis ne tik savo žiniomis, turimais ar būsimais mūsų kurtais receptais ar įvairiausių skonių variacijomis. Skirtingomis jų tekstūromis bei ledais, kurie ne tik jums, bet ir jūsų klientams teiks vien tik teigiamas emocijas. Nuo idėjos iki išpildymo. Lengvi ir natūraliais skoniais praturtinti šerbetai, ar Sicilijos pistacijomis dvelkiantys gelato ledai, o gal lyg iš pasakos nauji ir dar negirdėti deriniai, savo įmantrumu apsukantys galvas net ir didžiausiems skeptikams. Visa tai ir dar daugiau galime jums pasiūlyti vienoje vietoje.

Loading Images
wpif2_loading
Bottom_Doseit
TTT_Bottom-min
Panettone
Bottom_Karamele
Bottom_Karamele-min
Bottom_tyres
Bottom_ledai
Multiseed
Apie apelsinus-min
Pasaulis be mesos-min
snp-booster-min
Velyku_Boba-min
Bottom_Lois-min
T_Bottom-min
T_Bottom-min
Bottom
APACIA_44
APACIA_43
APACIA_42
APACIA_41
APACIA-40
APACIA-39
APACIA-38
APACIA-37
APACIA-36
APACIA-35
APACIA-34
APACIA 33
APACIA-32-TEMA
31-TEMA-APACIA-compressor
APAČIA-30
APACIA 29
APAČIA-28
APAČIA-27-compressor
APAČIA 26
APAČIA 25
APAČIA 24
APAČIA 23
APAČIA 22
APAČIA Tema 21
APAČIA Tema 20
APAČIA Tema 19
APAČIA Tema 18
APAČIA Tema 17
APAČIA Tema 16
Šildantys prieskoniai
Kas? Kodėl? Kaip? Apie duonos kepime naudojamus priedus
Sirpstančių sodų metas
Lengvas ir traškus... morengas
Apie kepinius be glitimo
Apie tirštuosius kokteilius (smūčius)
Spelta: grįžimas prie šaknų
Kulinariniuose renginiuose stebina azijiečiai
Industrinė duona
Kalėdos: „valgomos“ idėjos verslo dovanoms
Natūralus ruginis raugas
Rabarbarai ir trupininis pyragas
Apie funkcinius priedus
Šaldytos uogos ir vaisiai
Pilnagrūdis