Odė braškėms
Rūta Šiušienė
Savo įrašo pradėsiu apie pirmąsias ir turbūt labiausiai laukiamas uogas – braškes. Braškės tokios kaip dabar įprasta matyti, atsirado prieš maždaug 300 metų prancūzams sukryžminus dvi žemuogių rūšis. Tai labai įdomi uoga, bene vienintelė, kurios sėklytės yra ne paslėptos viduje, bet ant pačio uogos paviršiaus.
Braškių auginime pasaulyje pirmauja amerikiečiai, nemažai augina Korėja ir Meksika, na o arčiau Europos derliaus kiekiu nuolat varžosi Lenkija, Ispanija, Turkija ir Egiptas. Šiaurės Europos regione populiariausios šios braškių rūšys: Senga Sengana, El Santa ir Polka. Jos auginamos Lenkijoje, Ukrainoje, Serbijoje ir šiek tiek Kinijos regionuose. Žiemos mėnesiais braškes gali pasiūlyti Čilė, Peru, Meksika, o ilgiausiu braškių derėjimo laiku – net 5 mėnesius – gali džiaugtis perujiečiai.
Šylant orams, siūlau atsigaivinti netradiciniu gėrimu su šiomis uogomis. Jums prireiks braškių, agurkų, mėtų, žaliosios citrinos ir vandens. Viską sumaišę gausite puikiai gaivinantį ir draugus nustebinsiantį gėrimą!
Apskritai braškės ypač dera su šiltais ir saldžiais prieskoniais, o ypatingai – su cukrumi ir pienu. Su jomis puikiai tinka Brie sūris, jogurtas, grietinėlė ir trapi tešla. Na, o prabilus apie trapią tešlą, negaliu nepaminėti, jog būtent šios tešlos, braškių ir rabarbarų derinys yra nepamirštamas amerikiečių desertas. Galima juos visiškai suprasti, nes saldus braškių ir rūgštus rabarbarų skoniai puikiai dera tarpusavyje.
Siūlau išbandyti ir ne visai įprastą užkandį su raudonosiomis uogomis: braškes sutrinkite, sumaišykite su grynu alyvuogių aliejumi ir užpilkite ant avokado, pabarstykite druska ir šviežiai maltais pipirais… Pažadu, pajusite tikrai malonų skonį.
Tęsiant toliau, pridėčiau, jog braškės tikrai gerai jaučiasi skrudintų lazdynų riešutų, morengų ir grietinėlės draugijoje. Morengai šiais metais yra konditerių top produktas, tad pagaminę Pavlovos ir braškių desertą (o jeigu dar pavyks įterpti ir šiek tiek karamelės), tikrai nesuklysite.
Šiltos ir braškėmis kvepiančios kūrybos!
Nuotrauka:
Išbandžiau naują peruvinės gvajavos (angl. guava) ir braškių tyrės desertą, kuris apgaubtas grietinėlės ir baltojo šokolado putėsiu. Saldus braškių skonis persipina su gvajavų rūgštumu – išties gaivus derinys!