Duona prieš tai, dabar ir paskui

Kęstutis Kinas

Kęstutis Kinas

Šį kartą norėčiau pasidalinti savo įžvalgomis ir pastebėjimais apie duoną. Tikriausiai dar visi gerai atsimename laikus, kai duona buvo tiktai duona (turiu galvoje tradicinį jos supratimą – paprasta ruginė ar kvietinė duona), ir tuometinis duonos su saulėgrąžų sėklomis pristatymas prilygo kone revoliucijai!

Prieš gerus penkerius metus, viename mano dalyvautų renginių buvo pristatinėjamos ateities duonos tendencijos. Prisiminus, dabar jos jau atrodo kaip natūralus dalykas – duona su grūdais, pūstais grūdais, sėklomis, dribsniais, spelta ir t.t. Peržvelgus šiandienos duonos lentynas, rasime duoną su daržovėmis (burokėliais, morkomis, pastarnokais), pupų miltais, kepinių be miltų ir mielių kaip mūsų pristatytas „Pilnagrūdis“. Ir pačios kepyklos nebeapsiriboja įprastais duoniniais gaminiais – imasi gaminti įvairiausių formų duoneles, traškius duoniukus, įmantrias duoneles ir pan.

Tema-27-1-pav-compressor (1)

Tikiu, kad pasiūlai labai didelės įtakos turi paklausa, tad ne tik visame Vakarų pasaulyje, bet ir Lietuvoje itin populiarėjant sveikam gyvenimo būdui, ateityje bus siūloma vis naujų sveikų duonos gaminių (pvz., baltymų ar žemo glikeminio indekso duonos). Tokie gaminiai tikrai neišstums tradicinės duonos iš pasirinkimo, tačiau bus kaip stiprus nišinis segmentas, tenkinantis vis dažnesnius specifinius pirkėjų poreikius.

Tema-27-3-pav-compressor Tema-27-4-pav-compressor

Man, kaip technologui, šiuos procesus labai įdomu stebėti ir norisi spėlioti – su kuo (ar be ko) duona bus pasiūlyta artimoje ateityje (priedų, tinkamų įtraukti į duonos receptūras, yra galybė, bet dažnai paruoštų technologinių sprendimų, leidžiančių gaminį padaryti ir skanų, ir valgomą, nėra). Įdomu kuo mus nustebins rytojaus duona!

Tema-27-5-pav-compressor

Loading Images
wpif2_loading
APACIA-36
APACIA-35
APACIA-34
APACIA 33
APACIA-32-TEMA
31-TEMA-APACIA-compressor
APAČIA-30
APACIA 29
APAČIA-28
APAČIA-27-compressor
APAČIA 26
APAČIA 25
APAČIA 24
APAČIA 23
APAČIA 22
APAČIA Tema 21
APAČIA Tema 20
APAČIA Tema 19
APAČIA Tema 18
APAČIA Tema 17
APAČIA Tema 16
Šildantys prieskoniai
Kas? Kodėl? Kaip? Apie duonos kepime naudojamus priedus
Sirpstančių sodų metas
Lengvas ir traškus... morengas
Apie kepinius be glitimo
Apie tirštuosius kokteilius (smūčius)
Spelta: grįžimas prie šaknų
Kulinariniuose renginiuose stebina azijiečiai
Industrinė duona
Kalėdos: „valgomos“ idėjos verslo dovanoms
Natūralus ruginis raugas
Rabarbarai ir trupininis pyragas
Apie funkcinius priedus
Šaldytos uogos ir vaisiai
Pilnagrūdis