Spelta: grįžimas prie šaknų
Kęstutis Kinas
Man, kaip technologui, visuomet yra malonu laukti ir išbandyti įvairias naujoves, tačiau ne mažiau įdomu sugrįžti prie seniai žinomų, bet pamirštų produktų. Tad šįkart – trumpai apie vieną tokių – speltos grūdus.
Spelta kviečiai yra viena seniausių grūdinių kultūrų pasaulyje, žinoma dar nuo akmens amžiaus. Šių kietųjų kviečių miltai turi savitą originalų skonį, yra pilkšvos spalvos. Spelta grūduose yra daug magnio, kalio, geležies, cinko, mangano ir daug B grupės vitaminų. Dar vienas įdomus faktas – kol kas niekam nepavyko genetiškai modifikuoti šios ypatingos kultūros.
Lietuvos rinkai speltos grūdai pristatyti buvo jau prieš gerus ketverius-penkerius metus, tačiau tąsyk šis produktas nesulaukė didelio susidomėjimo. Europoje spelta išpopuliarėjo taip pat panašiu metu, o praėjusių metų rugsėjį pasiekė savo apogėjų – rinkoje nebebuvo galima įsigyti šių grūdų!
Šiandien speltos kviečius žino jau dažnas lietuvis, o mes, savo ruožtu, taip pat jiems skirsime daugiau dėmesio. Klientams jau dabar galime pasiūlyti garuose apdirbtus speltos grūdus, o netrukus pristatysime ir daugiau įdomių speltos gaminių, prie kurių šiuo metu ir dirbu. Tad sekite mūsų naujienas ir sužinokite, kuo dar gali nustebinti spelta!