Šildantys prieskoniai
Rūta Šiušienė
Vėstant orams, norisi ne tik šilčiau apsirengti, bet ir dažniau rankose laikyti puodelį šildančio gėrimo. Šįkart aš norėčiau priminti, jog tamsiu ir vėsiu sezonu galima šildytis ir iš vidaus – naudojant tam puikiai tinkančius ir dažnam Kalėdomis kvepiančius prieskonius. Kalbu apie visų pamėgtą cinamoną, kardamoną, imbierą ir kitus.
Populiariausias ir turbūt geriausiai atpažįstamo skonio prieskonis yra cinamonas. Jis gaminamas iš antrosios cinamono medžio žievės, kuri yra plėšiama, sudžiovinama ir vėliau sumalama arba paliekama susukta lazdelėmis. Labiausiai paplitęs šio prieskonio naudojimas yra konditerijoje, tačiau jis ne mažiau tinkamas skaninti arbatą, šokoladą, šokolado gėrimus, kakavą, vaisius, ypač – obuolius.
Antrasis šildantis prieskonis – kardamonas. Tai imbierinių šeimos prieskonis, kuris naudojamas tiek maltas, tiek sėklytėmis. Svarbu paminėti, jog maltas kardamonas labai greitai praranda savo skonines savybes, o sėklos gali išsilaikyti iki 3 metų. Todėl jeigu norite pajusti geriausią kardamono skonį – patariu jį sumalti prieš pat naudojimą.
Europoje šis prieskonis labiausiai naudojamas kepant šventinius sausainius ir meduolius, o Skandinavai jį vartoja daug plačiau – bulvių mišrainėms, dešroms, paštetams ar troškintiems vaisiams gardinti. Ir jeigu anksčiau minėtas cinamonas labiausiai tinka su obuoliais, tai kardamonas yra neatskiriamas nuo kriaušių ir kavos.
Be jau aprašytų prieskonių, UAB „Minordija“ siūlo ir jau paruoštą kalėdinį prieskonių mišinį, kurį sudaro sumaltos kalendros, cinamonas, gvazdikėliai, imbieras, pankolis ir muskato riešutas. Toks mišinys labai patogus meduolių ar kitos tešlos gamyboje – prieskoniai tiksliai sudozuoti, todėl visuomet gausite vienodo skonio ir spalvos kepinius.
Linkiu skanių meduolių ir šildančios arbatos!