Apie kepinius be glitimo
Kęstutis Kinas
Apie glitimą, o tiksliau – produktus be jo – Lietuvoje prabilta ne taip seniai. JAV kultūra „be glitimo“ populiari jau kuris laikas, ypač didėja įvairių dietų be glitimo populiarumas. Manoma, jog glitimo netolerancijos sukelta liga – celiakija – serga apie vienas procentas gyventojų, vien JAV nuo 2006 iki 2010 metų maisto produktų be glitimo pardavimas prekybos centruose padidėjo 54 proc.
Glitimas – tai tam tikras grūduose esantis baltymas, kurio netoleruojantys žmonės gali susirgti celiakija – tai yra antra pagal dažnumą ir svarbą maisto sukeliama liga (pirmoji – laktozės netoleravimas). JAV gyventojai jau beveik pamišę dėl produktų be glitimo vartojimo, panašios tendencijos jaučiamos ir visoje Europoje. Pvz., net tokioje palyginus nedidelėje šalyje kaip Slovakija, galima rasti tikrai labai platų produktų be glitimo asortimentą.
Lietuvoje kol kas ši tendencija kelią skinasi lėtai, tačiau neabejojama, jog per keletą metų tokių produktų paklausa žymiai išaugs. Ir nors šiandien mūsų parduotuvėse kol kas vargiai rasime Lietuvoje gaminto kepinio, pažymėto „be glitimo” ženklu, susidomėjimas jaučiamas ne tik iš vartotojų, bet ir gamintojų pusės.
„Minordijoje“ kaip tik visai neseniai išbandėme mūsų seserinės kompanijos pristatytą seriją kepinių be glitimo, kuriuos vieni pirmųjų jau galime pasiūlyti ir Lietuvos kepykloms. O pasirinkimas tikrai
nemažas: tai ir keksai, biskvitas, „brownie“ keksiukai, tamsi bei šviesi duona su grūdais, balta duona, bagetė bei picos padai su padažu.
Jeigu galvojate apie asortimento plėtimą gaminiais be glitimo, kviečiame išbandyti mūsų siūlomus kepinius!