Odė braškėms

Rūta Šiušienė

Rūta Šiušienė

Savo įrašo pradėsiu apie pirmąsias ir turbūt labiausiai laukiamas uogas – braškes. Braškės tokios kaip dabar įprasta matyti, atsirado prieš maždaug 300 metų prancūzams sukryžminus dvi žemuogių rūšis. Tai labai įdomi uoga, bene vienintelė, kurios sėklytės yra ne paslėptos viduje, bet ant pačio uogos paviršiaus.

Braškių auginime pasaulyje pirmauja amerikiečiai, nemažai augina Korėja ir Meksika, na o arčiau Europos derliaus kiekiu nuolat varžosi Lenkija, Ispanija, Turkija ir Egiptas. Šiaurės Europos regione populiariausios šios braškių rūšys: Senga Sengana, El Santa ir Polka. Jos auginamos Lenkijoje, Ukrainoje, Serbijoje ir šiek tiek Kinijos regionuose. Žiemos mėnesiais braškes gali pasiūlyti Čilė, Peru, Meksika, o ilgiausiu braškių derėjimo laiku – net 5 mėnesius – gali džiaugtis perujiečiai.

Odė Braškėms 1

Šylant orams, siūlau atsigaivinti netradiciniu gėrimu su šiomis uogomis. Jums prireiks braškių, agurkų, mėtų, žaliosios citrinos ir vandens. Viską sumaišę gausite puikiai gaivinantį ir draugus nustebinsiantį gėrimą!

Apskritai braškės ypač dera su šiltais ir saldžiais prieskoniais, o ypatingai – su cukrumi ir pienu. Su jomis puikiai tinka Brie sūris, jogurtas, grietinėlė ir trapi tešla. Na, o prabilus apie trapią tešlą, negaliu nepaminėti, jog būtent šios tešlos, braškių ir rabarbarų derinys yra nepamirštamas amerikiečių desertas. Galima juos visiškai suprasti, nes saldus braškių ir rūgštus rabarbarų skoniai puikiai dera tarpusavyje.

Siūlau išbandyti ir ne visai įprastą užkandį su raudonosiomis uogomis: braškes sutrinkite, sumaišykite su grynu alyvuogių aliejumi ir užpilkite ant avokado, pabarstykite druska ir šviežiai maltais pipirais… Pažadu, pajusite tikrai malonų skonį.

Tęsiant toliau, pridėčiau, jog braškės tikrai gerai jaučiasi skrudintų lazdynų riešutų, morengų ir grietinėlės draugijoje. Morengai šiais metais yra konditerių top produktas, tad pagaminę Pavlovos ir braškių desertą (o jeigu dar pavyks įterpti ir šiek tiek karamelės), tikrai nesuklysite.

Šiltos ir braškėmis kvepiančios kūrybos!

Odė Braškėms 2

Nuotrauka:

Išbandžiau naują peruvinės gvajavos (angl. guava) ir braškių tyrės desertą, kuris apgaubtas grietinėlės ir baltojo šokolado putėsiu. Saldus braškių skonis persipina su gvajavų rūgštumu – išties gaivus derinys!

Odė Braškėms 3

Loading Images
wpif2_loading
APACIA-36
APACIA-35
APACIA-34
APACIA 33
APACIA-32-TEMA
31-TEMA-APACIA-compressor
APAČIA-30
APACIA 29
APAČIA-28
APAČIA-27-compressor
APAČIA 26
APAČIA 25
APAČIA 24
APAČIA 23
APAČIA 22
APAČIA Tema 21
APAČIA Tema 20
APAČIA Tema 19
APAČIA Tema 18
APAČIA Tema 17
APAČIA Tema 16
Šildantys prieskoniai
Kas? Kodėl? Kaip? Apie duonos kepime naudojamus priedus
Sirpstančių sodų metas
Lengvas ir traškus... morengas
Apie kepinius be glitimo
Apie tirštuosius kokteilius (smūčius)
Spelta: grįžimas prie šaknų
Kulinariniuose renginiuose stebina azijiečiai
Industrinė duona
Kalėdos: „valgomos“ idėjos verslo dovanoms
Natūralus ruginis raugas
Rabarbarai ir trupininis pyragas
Apie funkcinius priedus
Šaldytos uogos ir vaisiai
Pilnagrūdis