Naujas požiūris į sumuštinius

Jaroslav Orševski

Sumuštinis nuo senų laikų yra greitas užkandis, tačiau retai vertinamas kaip pilnavertis maistas . Skandinavijos šalyse, pavyzdžiui Danijoje, sumuštinis prilyginamas pagrindiniam patiekalui. Lietuvos vartotojų požiūris į sumuštinius keičiasi ir tampa panašus į skandinaviškus valgymo įpročius. Atsirandant kitokiems vartotojų poreikiams, susiduriama su naujais sumuštinių kūrimo iššūkiais.

Sumuštinių duonai nėra vieno recepto

Sumuštiniai gali būti gaminami iš įvairių duonos tipų – juodos, baltos, mielinės „panini“ duonos ar prancūziško ragelio. Kokios duonos sumuštinis yra geriausias, priklauso tik nuo jį valgančiojo asmens. Jeigu pirkėjas mėgsta traškią duoną, sumuštinis su kito tipo duona nebus jo prioritetas. Prancūziškos virtuvės mėgėjams patiks sumuštinis pateiktas prancūziškame ragelyje, kurio sudėtyje esantis sviestas suteikia papildomo skonio ir traškumo. Kiekvienas žmogus turi skirtingą nuomonę apie maistą ir jo skonį, todėl geram sumuštiniui vienintelio recepto nėra, nereikia bijoti eksperimentuoti, žaisti ir išbandyti naujus derinius, kurie galbūt taps jūsų favoritais.

Sumuštinio pridėtinė vertė

Sumuštinių sudedamosios dalys yra kruopščiai parenkamos, kad būtų subalansuotos visos keturios skonių savybės – rūgštumas, kartumas, saldumas ir sūrumas. Būtent jų balansas ir leidžia atsikleisti ingredientų skoninėms savybėms. Ne mažiau svarbus už duoną yra kitas ingredientas – padažas, kuris parenkamas pagal klientų skonį. Padažų gali būti įvairių, todėl derinant juos tarpusavyje galima ne tik prisiminti jau esamus receptus, bet ir atrasti naujus, dar neragautus derinius. Pavyzdžiui – garstyčių, medaus ir figų padažas. Šiame padaže suderintas saldumas su lengvu garstyčių „kandumu“, traškumas atsirandantis iš figos vaisiaus sėklyčių ir natūralumas, kurio su niekuo nesumaišysi – tai medus. Padažas gali atrodyti tarsi naujovė, tačiau tai bus tik seno recepto atgaivinimas. Labiausiai pasaulyje žinomi pesto padažai, t.y. saulėje džiovintų pomidorų, baziliko ir rečiau atpažįstamas – laukinio česnako. Kiekvienas jų gali tapti puikiu deriniu su tuo ką jau mėgstate.

Maistas turi būti ne tik skanus, bet ir sužadinti emocijas. Ne išimtis ir sumuštiniai, kurių pagalba mes galime nukeliauti į vaikystę, vėl ir vėl prisimindami saldų medaus, agurkų ir varškės sūrio derinį, tik ši kartą pateiktą moderniai, ką tik keptame sviestiniame ragelyje. Sukeltos emocijas žavi vartotoją, o tai sumuštiniui suteikia pridėtinę vertę.

Galiausiai, gaminant ypatingo skonio ir aukštos kokybės sumuštinius svarbu užtikrinti, kad padažas neišsilietų, o duona nepermirktų. Šiuo metu Minordijoje kuriama naują sumuštinių gamybos ir pateikimo idėja. Taigi, kviečiu sekti naujienas ir prisidėti prie naujų sumuštinių tendencijų kūrimo!

Loading Images
wpif2_loading
APACIA_42
APACIA_41
APACIA-40
APACIA-39
APACIA-38
APACIA-37
APACIA-36
APACIA-35
APACIA-34
APACIA 33
APACIA-32-TEMA
31-TEMA-APACIA-compressor
APAČIA-30
APACIA 29
APAČIA-28
APAČIA-27-compressor
APAČIA 26
APAČIA 25
APAČIA 24
APAČIA 23
APAČIA 22
APAČIA Tema 21
APAČIA Tema 20
APAČIA Tema 19
APAČIA Tema 18
APAČIA Tema 17
APAČIA Tema 16
Šildantys prieskoniai
Kas? Kodėl? Kaip? Apie duonos kepime naudojamus priedus
Sirpstančių sodų metas
Lengvas ir traškus... morengas
Apie kepinius be glitimo
Apie tirštuosius kokteilius (smūčius)
Spelta: grįžimas prie šaknų
Kulinariniuose renginiuose stebina azijiečiai
Industrinė duona
Kalėdos: „valgomos“ idėjos verslo dovanoms
Natūralus ruginis raugas
Rabarbarai ir trupininis pyragas
Apie funkcinius priedus
Šaldytos uogos ir vaisiai
Pilnagrūdis