Kulinariniuose renginiuose stebina azijiečiai
Rūta Šiušienė
Viena labai įdomi mano darbo pusė – lankymasis ir dalyvavimas įvairiuose kulinariniuose renginiuose. Pabuvojusi juose, kaskart grįžtu pasisėmusi naujų idėjų, susipažinusi su naujausiomis žaliavomis ir tendencijomis.
Lankydamasi paskutiniuose dvejuose dideliuose renginiuose – Pasaulio kulinarijos čempionate Liuksemburge bei tarptautinėje saldumynų parodoje SIGEP Italijoje, – dėmesį atkreipiau į vis dažniau tarptautiniuose konkursuose laurus pelnančius Azijos šalių atstovus. Jeigu dar visai neseniai šioje srityje, atrodo, nenurungiami buvo prancūzai ar skandinavai, tendencijos po truputėlį keičiasi, ir ilgą laiką „tylėję“ azijiečiai parodo, ką iš tiesų gali.
O kaip rodo rezultatai, gali tikrai nemažai. Parodos Italijoje metu vykusiame Pasaulio jaunimo desertų gamintojų čempionate, buvo neįprastai įdomu stebėti dirbančias rytų šalių komandas – palyginus su įprastu europietišku vaizdu, jose tvyro nepaprastas susikaupimas, švara, kruopštumas ir disciplina. Kaip parodė ir konkurso rezultatai (pirmoji ir trečioji vietos atiteko Japonijai ir Taivanui), šios savybės tikrai neliko neįvertintos. Stebint kai kuriuos konkursinius darbus, ne kartą teko pagalvoti: „Iš kur tiek kantrybės!”.
Reikėtų pridurti, jog rytiečiai sužiba jau ne pirmus metus – Azijos atstovai pasižymi puikiu spalvų pojūčiu, jų darbai ypatingai kruopštūs, įvairių inovatyvių formų, bet kartu išlaikantys proporcijas. Taigi šios šalys dar ir dar kartą įrodė, jog pirmauti gali ne tik technologinėse, bet ir kulinarinėse sferose.