Industrinė duona

Kęstutis Kinas

Kęstutis KinasŠįkart norėčiau pakalbėti apie Lietuvos kepyklose kepamą taip vadinamą „industrinę duoną“. Kartas nuo karto išgirstu kalbų, neva mūsų parduotuvių lentynų duona pilna įvairios „chemijos“, „e“ raidėmis žymimų sudėtinių dalių ir priedų. Esu apvažiavęs didžiąją dalį Lietuvos, ir nemažai užsienio kepyklų, tad galiu iškart nuraminti, jog nieko blogo mūsų duonoje nėra.

Visų pirma, svarbu paminėti, jog mūsų tradicinė ruginė duona tikrai skiriasi nuo kitų Europos šalių receptūrų. Panašumų rasime nebent su latviais. Nuo seno lietuviška ruginė duona buvo ruošiama su raugu, kuris gaunamas duonkubilyje užplikius miltus ir palikus juos išrūgti. Ir šiandien didesnės nenutrūkstamai dirbančios kepyklos duoną gali gaminti šiuo tradiciniu būdu, rankų darbą, žinoma, perleidžiant įrengimams.

Tema 7 1 pav Tema 7 2 pav

Kartais, taikantis prie įrengimų, ir siekiant gauti vienodos kokybės produktą, duonos gamyboje gali būti naudojami priedai, pvz., dedama glitimo, naudojami fermentai ar priedai prieš pelėjimą. Kai kur naudojami ir „e“ raidėmis žymimi funkciniai priedai – pvz., emulsikliai, antioksidantai (pvz., antioksidantas E300 yra ta pati askorbo rūgštis, kuri paprastai vadinama vitaminu C). Bet ar tokius priedus tikrai verta vadinti „chemija“?

Reikia pridurti, jog ruošiant duoną senoviniu būdu, kai gaminami plikiniai, kurie rauginami iki 48 val., išauga jos gaminimo laikas, o tuo pačiu ir kaštai. Ir nors dabartinės kepyklos turi ir be mielių ruoštos duonos, ji sudaro labai nedidelę rinkos dalį, o didžiąją rinkos dalį užima be ilgo rauginimo proceso paruošta, tačiau savo kaina vartotojui priimtinesnė duona.

Taigi dažna ant mūsų stalo patiekiama duona yra pagaminta natūralaus raugo pagrindu, kurį pasigamina ir vėliau daugina mūsų kepėjai. Tokiu būdu paruošta lietuviška duonelė yra puikios kokybės ir be begalės įsivaizduojamų priedų – o jeigu tokie ir naudojami (pvz., šviežumui ar stabilumui išlaikyti), gamintojai ieško, o mes siūlome, kuo natūralesnius.

Skanios kasdienės duonos!

Loading Images
wpif2_loading
Bottom_Doseit
TTT_Bottom-min
Panettone
Bottom_Karamele
Bottom_Karamele-min
Bottom_tyres
Bottom_ledai
Multiseed
Apie apelsinus-min
Pasaulis be mesos-min
snp-booster-min
Velyku_Boba-min
Bottom_Lois-min
T_Bottom-min
T_Bottom-min
Bottom
APACIA_44
APACIA_43
APACIA_42
APACIA_41
APACIA-40
APACIA-39
APACIA-38
APACIA-37
APACIA-36
APACIA-35
APACIA-34
APACIA 33
APACIA-32-TEMA
31-TEMA-APACIA-compressor
APAČIA-30
APACIA 29
APAČIA-28
APAČIA-27-compressor
APAČIA 26
APAČIA 25
APAČIA 24
APAČIA 23
APAČIA 22
APAČIA Tema 21
APAČIA Tema 20
APAČIA Tema 19
APAČIA Tema 18
APAČIA Tema 17
APAČIA Tema 16
Šildantys prieskoniai
Kas? Kodėl? Kaip? Apie duonos kepime naudojamus priedus
Sirpstančių sodų metas
Lengvas ir traškus... morengas
Apie kepinius be glitimo
Apie tirštuosius kokteilius (smūčius)
Spelta: grįžimas prie šaknų
Kulinariniuose renginiuose stebina azijiečiai
Industrinė duona
Kalėdos: „valgomos“ idėjos verslo dovanoms
Natūralus ruginis raugas
Rabarbarai ir trupininis pyragas
Apie funkcinius priedus
Šaldytos uogos ir vaisiai
Pilnagrūdis