Apie džiovintas daržoves kepiniuose

Kęstutis Kinas

Kęstutis Kinas

Atėjus kalendoriniam pavasariui, natūraliai norisi šiltų spalvų, naujų lengvesnių ir sveikesnių skonių, tad šiandien kviečiu paskaityti apie kepiniuose naudojamas džiovintas daržoves.

Gaminiai, praturtinti daržovėmis išpopuliarėjo Skandinavijoje. Lietuvoje, pasirodę prieš keletą metų kaip nemaža naujiena, ir šiandien laikomi madingais, atspindinčiais rinkos tendencijas, siejami su sveikesne mityba.

Džiovintų daržovių rūšių ir frakcijų siūloma plati įvairovė: morkos, pastarnokai, kaliaropės, laiškiniai svogūnai, petražolės šaknis, kopūstai, moliūgai, žaliosios pupelės, burokėliai, petražolių lapeliai, svogūnai, mairūnas ir bazilikas. Jas galima naudoti miltų pavidale – taip gaminiui suteikiama natūrali daržovės spalva – bei džiovintais gabaliukais, kurie, išbrinkę kepinyje, vėl įgauna pirminį savo pavidalą ir skonį.

Reikia pastebėti, jog pačių daržovių kokybė taip pat skiriasi – vienos greičiau išleidžia spalvą, skiriasi aromatingumas, todėl prieš pasiūlant galutinį produktą, gali tekti išbandyti keletą variantų. „Minordija“ siūlo skandinavų įvertintą lenkišką „Jaworski“ produkciją.

Be mums įprastų daržovių, noriu paminėti ir iš partnerių Amerikoje atkeliavusius saldžiųjų bulvių produktus. Pirmasis jų – saldžių bulvių sirupas, kuris naudojamas vietoj cukraus, spalvai, aromatui, praturtinti; taip pat siūlomi batatų miltai – jie naudojami kaip pakaitalas drėgmės įgėrėjams, guaro dervai. Galiausiai – bulvių skaidulos granulių pavidale. Gaminyje jos išbrinksta ir suteikia gaminiams išskirtinę išvaizdą ir skonį.

Džiovintos daržovės gali būti kaip vienas būdų praturtinti ir paskaninti seniai asortimente turimą gaminį, prieš įvairias šventes „nuspalvinti“ kepinių vidų, paskaninti įdarą, o galbūt sukurti visai naują ir netikėtą, pvz., saldžios tešlos ir daržovių gabaliukų derinį.

Įkvepiančio ir šilto pavasario!

Loading Images
wpif2_loading
Bottom_Doseit
TTT_Bottom-min
Panettone
Bottom_Karamele
Bottom_Karamele-min
Bottom_tyres
Bottom_ledai
Multiseed
Apie apelsinus-min
Pasaulis be mesos-min
snp-booster-min
Velyku_Boba-min
Bottom_Lois-min
T_Bottom-min
T_Bottom-min
Bottom
APACIA_44
APACIA_43
APACIA_42
APACIA_41
APACIA-40
APACIA-39
APACIA-38
APACIA-37
APACIA-36
APACIA-35
APACIA-34
APACIA 33
APACIA-32-TEMA
31-TEMA-APACIA-compressor
APAČIA-30
APACIA 29
APAČIA-28
APAČIA-27-compressor
APAČIA 26
APAČIA 25
APAČIA 24
APAČIA 23
APAČIA 22
APAČIA Tema 21
APAČIA Tema 20
APAČIA Tema 19
APAČIA Tema 18
APAČIA Tema 17
APAČIA Tema 16
Šildantys prieskoniai
Kas? Kodėl? Kaip? Apie duonos kepime naudojamus priedus
Sirpstančių sodų metas
Lengvas ir traškus... morengas
Apie kepinius be glitimo
Apie tirštuosius kokteilius (smūčius)
Spelta: grįžimas prie šaknų
Kulinariniuose renginiuose stebina azijiečiai
Industrinė duona
Kalėdos: „valgomos“ idėjos verslo dovanoms
Natūralus ruginis raugas
Rabarbarai ir trupininis pyragas
Apie funkcinius priedus
Šaldytos uogos ir vaisiai
Pilnagrūdis